Home | Subsidies | Meldplicht | Contact

Samen aan de slag!

Gemeente Ridderkerk stimuleert haar bedrijven graag om aan de slag te gaan met verduurzaming. Op 24 mei 2019 organiseerde zij een lunchbijeenkomst ter inspiratie en informatie.

"Samen aan de slag met het verduurzamen van onze organisaties!”

Ruim 30 ondernemers vonden de weg naar het kantoor van Flynth aan de Ridderpoort in Ridderkerk. Zij werden door gastheer Ben Veenhof getrakteerd op een goede lunch en uitstekend behapbare informatie over oa. de informatieplicht energiebesparing.

Wethouder Marten Japenga
Wethouder Marten Japenga (gemeente Ridderkerk)

Wethouder Marten Japenga deed het openingswoord en zag veel mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak op het gebied van duurzaamheid: “Maar in een wir-war van verplichtingen en mogelijkheden wil een mens weleens geholpen worden. Ik ben daarom blij dat gemeente Ridderkerk samen met de Provincie Zuid Holland een start kan maken met De Transitiewerkplaats.”

Initiatieven samenbrengen

De werkplaats, waarover Japenga sprak, werd toegelicht door Hendry Klooster, energieadviseur en aanjager van een duurzaam ondernemerslandschap: ''Want waar de een één een uitdaging heeft, heeft de ander een oplossing. Vaak is het samenbrengen ervan het enige dat je hoeft te doen. Maar daarvoor moeten we het wel aan elkaar laten weten, bijvoorbeeld via www.detransitiewerkplaats.nl''

Energieadviseur Hendry Klooster (Enerless)

Duurzame mobilteit

Op de website komt een bloemlezing te staan van duurzame initiatieven en mogelijkheden in gemeente Ridderkerk. Zo ook tips en tricks over duurzame mobiliteit, “want daarin valt een hoop te winnen,” aldus Anna Schouten van De Verkeersonderneming, “zeker wanneer je weet wat er allemaal aan onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen en tunnels op de agenda staan. Hét moment om de overstap te maken van auto naar fiets; scheelt een berg CO2 én je ontloopt de file.”

Adviseur Duurzame Mobiliteit, Anna Schouten (Samen Bereikbaar)

Meldplicht energiebesparing

Dat de transitie onze overheid niet snel genoeg gaat, dat blijkt wel uit de verplichting die zij in 2019 heeft laten ingaan. Bedrijven dienen, wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, vóór 1 juli melding te hebben gedaan van hun energiebesparende maatregelen. “Energiebesparing kan heel lucratief zijn,” vertelde Michael Lezer van DCMR, “het levert het bedrijf namelijk geld op. Doen ze er niets aan, dan gaat het hen geld kosten.”

Milieu-adviseur Michael Lezer (DCMR)

Op de www.detransitiewerkplaats.nl/meldingsplicht kunnen de ondernemers uit Ridderkerk ontdekken welke verplichtingen ze hebben.

Doorpakken met subsidies

En deze energiebesparende maatregelen kunnen ook nog eens, volgens Chris Hogevonder van Flynth,  gesubsidieerd worden doorgevoerd: “Nu worden bepaalde ingrepen nog ondersteund met subsidies en belastingvoordelen. Dit is dan ook hét moment om door te pakken.”

Subsidie-adviseur Chris Hogevonder (Flynth adviseurs en accountants)

Als lokale kennispartner nodigde de belastingadviseur z’n buren uit voor een verhelderend gesprek: “Bezint eer gij begint, dat is zeker van toepassing op dit soort zaken. Je kunt er immers veel mee winnen. Zeker een kop koffie waard.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze bijeenkomst of de TransitieWerkplaats Ridderkerk? Of wilt u een kosteloze quickscan energiebesparing van uw bedrijfspand in Ridderkerk?

In al deze gevallen neem contact op met de TransitieWerkplaats via ridderkerk@detransitiewerkplaats.nl.

Advies nodig?

Wilt u uw organisatie ook verder verduurzamen? De adviseur energie biedt u graag ondersteuning!


Hendry Klooster | adviseur duurzame energie
T. 085-8771359
E. office@enerless.nl